Articole

Cele mai comune greseli in purtarea lentilelor de contact si cum le evitam?

Lentilele de contact prezinta multe avantaje pentru purtatori, insa pot cauza grave probleme de sanatate ale ochilor daca nu se respecta conditiile de igiena si de purtare. Acesta este mesajul principal promovat de Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din SUA in cadrul Saptamanii Sanatatii Lentilelor de Contact, o campanie organizata anual pentru a creste gradul de constientizare in privinta bunelor practici in purtarea lentilelor de contact.

In Romania sunt peste 100.000 de persoane care folosesc lentile de contact. Cu toate acestea, pana la 90% dintre persoanele care folosesc lentile de contact nu le poarta corespunzator. In fiecare an, 1 din 500 de purtatori prezinta infectii ale ochilor care pot conduce la orbire sau chiar pierderea globului ocular.

Medicii oftalmologi avertizeaza purtatorii de lentile cu privire la cele mai intalnite greseli pe care acestia le fac, pentru a combate efectele lipsei unei igiene potrivite si a utilizarii peste termen a dispozitivelor medicale.

Dormitul cu lentile de contact, fie ca este regulat, ocazional sau ca parte a unui program de purtare prescris de specialist, creste de sase pana la opt ori riscul infectiilor.

„Majoritatea lentilelor sunt concepute pentru a fi purtate in timpul zilei, insa sunt si modele mai moderne care rezista peste noapte sau chiar pana la 30 de zile fara a fi indepartate. Tipul si timpul de purtare recomandat difera pentru fiecare persoana in parte. Acestea depind de calitatea lentilelor si de cantitatea lacrimilor care protejeaza ochiul. Doar oftalmologul poate stabili aceste lucruri”, transmite Cristina Ciuca.

De asemenea, degradarea lentilelor si curatarea acestora in conditii nepotrivite intra pe lista greselilor recurente facute de romani.

Utilizarea apei de la robinet in procesul de curatare sau intretinere a lentilelor de contact este foarte periculos pentru sanatatea oculara. Apa de la robinet nu este sarata asa cum sunt lacrimile, astfel incat lentilele de contact tind sa absoarba apa si sa se umfle.

Chiar daca initial lentila de contact nu va irita corneea, trebuie clarificat ca apa potabila nu este sterila si contine microorganisme. In plus, nu trebuie sa folositi niciodata apa in locul solutiei pentru stocarea lentilelor de contact.

„O alta improvizatie extrem de periculoasa este folosirea propriei salive. Cei care se gandesc ca lichidul ocular seamana cu saliva doar pentru ca le apartin se insala teribil. Bacterile de la nivelul bucal sunt numeroase si contactul acestora cu lentilele de contact prezinta risc crescut in aparitia infectiilor. Daca va aflati intr-o situatie in care lentilele de contact va deranjeaza, dar nu aveti acces la solutie si la o cutie pentru lentile de contact, doctorii recomanda sa le aruncati”, previne medicul.

Alte cauze pentru o igiena precara a lentilelor de contact sunt legate de purtarea lentilelor in timpul inotului, dar si de achizitia lentilelor fara un consult oftalmologic.

Vara este perioada in care cei mai multi purtatori de ochelari se indreapta catre lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar si pentru a nu avea grija ochelarilor in vacanta.

Lentilele de contact sunt poroase si, din aceasta cauza, ele pot absorbi bacterii si chimicale ce se regasesc in orice sursa de apa, atat in piscina sau mare, cat si in mediile considerate igienice cum ar fi in dus. Apar astfel infectii, iritatii si alte potentiale probleme medicale. Chiar daca piscinele sunt intretinute corect si nu “adapostesc” la fel de multe microorganisme cum am gasi intr-un lac sau in mare, exista totusi riscuri de infectie.

Cum evitam infectiile oculare provocate de lentilele de contact

Lentilele de contact prezinta riscuri doar atunci cand nu sunt purtate, curatate, dezinfectate si pastrate conform recomandarilor. Ca parte din rutina zilnica de ingrijire si purtare pentru a mentine sanatatea ochilor, specialistii recomanda persoanelor care poarta lentile sa se spele bine pe maini si sa le usuce inainte de a umbla cu lentilele, sa nu doarma cu acestea, sa le curete cu atentie si doar cu produse recomandate, sa nu refoloseasca solutia de curatare a lentilelor si sa mearga regulat la control oftalmologic.

Sursa: Wall-Street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.